Lønneberg

År
2019

Beskrivelse
Nytænkning af den klassiske slagbænk

Produktion
Snedkernes Efterårsudstilling

3d
LKEdesign

Lønneberg en moderne slagbænk

Mit bidrag til Snedkernes efterårsudstilling er en moderne slagbænk, en
skulpturel/grafisk bænk med 3 funktioner, som skulpturel siddeplads og som opbevaringsmøbel. Lønneberg tænkes fremstillet i FSC certificeret dansk eller svensk Douglasgran. Douglasgran dyrkes blandt andet i Skandinavien og er en velkendt træsort, som er yderst velegnet til møbler. Der er smukke åretegninger i træet og farven bliver mere rødlig, når den får luft og lys. Jeg tænker at slagbænken produceres i formspændt træ.

Bænken har to låger, som åbner opad til opbevaring. Den skråner udad fra bunden og op til siddepladsen, således at der er plads til fødderne. Jeg tænker åbnefunktionen har et beslag af messing. Når vi fælder træ for at fabrikere et møbel, er det tilfredsstillende at møblet har flere funktioner; træ er en vigtig ressource, som vi skal benytte med omtanke. Derfor bør møbeldesignet være smukt og langtidsholdbart nok, til vække veneration og gå i arv fra generation til generation. Møblet bør være godt at sidde på, lækkert at røre ved og have spændende detaljer i udformningen. Derfor ønsker jeg at Lønneberg fabrikeres i høj kvalitet, som sammen med funktionalitet og det æstetiske udtryk sikrer en lang levetid.

Fremtidens bolig og boligformer peger imod at folk søger mod byerne og derfor primært bor i lejligheder, hvor plads er begrænset, derfor vil et møbel med flere funktioner være et oplagt og pladsbesparende møbel. Jeg tænker, at Lønneberg kan leveres med en skræddersyet madras fremstillet af ålegræs/tang fra Møn. Betræk af enten mørkt læder eller kanvas, således at bænken holder sit stramme udtryk med visuel vægt på træet.

Navnet på bænken er naturligvis inspireret af det nordiske liv i Astrid Lindgrens bogserie, Emil fra Lønneberg. Dette for den store kærlighed der tilfalder Emil, til trods for alle skarnsstregerne, hvor slagbænken i køkkenet altid er et vigtigt og socialt omdrejningspunkt for folk og fæ.