Bænk

År
2019

Produktion
Et Skud På Stammen – Snedkerkonkurrence

Udstillet
Design Werck
København

Foto
Sofie Nielsen

Barndommens land

I min barndom besøgte jeg ofte min mormor og var her omgivet af nogle meget anderledes møbler. Jeg var meget fascineret af det udskårne mørke træ på stole og bordben i spisestuen, det var lækkert at røre ved alle de udskårne former i træet. Der var tunge møbler, polstret med læder, slået fast med søm, det smukke træskærerarbejde på de tykke bordben, som mine arme dårligt kunne nå omkring. Kuglen, som afsluttede armlænet på spisebordsstolene, sad ligesom indeni en klo, det var meget interessant at udforske. Den tunge skænk var udsmykket med motiver af udskårne ansigter. Jeg forstillede mig, at det var møbler fra en overdådig ridderborg. Ved siden af, i den fine stue, var møblerne lavet af noget helt anderledes træ, måske lakeret valnød … Her var svung på sofaens armlæn og bløde overflader i organiske former, der var velour og silke og broderede blomster på stole sæder og rygge.

Det var et bombardement af sanserne; ingen tvivl om, at jeg registrerede og undersøgte det hele som barn, det var så fascinerende og jeg elskede det. Det bedste var, at alle møblerne blev brugt og der var ikke noget jeg ikke måtte røre ved og pille ved, det var på en måde et eventyr.

I mit design af en moderne bænk er der også svung og bløde former, bænken skal være sanselig og lækker at røre ved.
Bænken er en indendørsbænk. Den er tiltænkt vente rum, forhaller, entreer, kunsthaller og i det hele taget steder, hvor det vil være rart at sætte sig et øjeblik, men også steder, hvor et møbel gerne må være en oplevelse at se og røre ved. Bænken kan bruges både i private hjem og i offentlige rum. Til bænken hører en rund pude i læder eller velour, som fås i forskellige farver, der alle findes i blomsternes verden, fra støvet grøn til støvet valmue.

Jeg ønsker at give brugerne af bænken en sanselig oplevelse, noget for følesansen og noget rart at kigge på, med dette en stor og kærlig hilsen til mit barndomsland.